Miturile lunii pline



Oare chiar are luna o putere atat de mare sau si e si asta doar un mit? Nu numai urban.

Faptul ca luna este cea care ii transforma pe cei mai nefericiti dintre noi in Omul Lup sau in Varcolac este binestiut. Cunoastem si imaginea clasica, cea cu conturul lunii pline in care se vede o baba calarind pe matura, sugerandu-ne ca si vrajitoarele ies cu o mult mai mare placere la aer cand e luna plina. Filmele de Halloween sunt asociate cu luna plina, iar in filmele horror clasice era un element indispensabil.

Miturile conturate in jurul lunii nu au aparut odata cu modernitatea. Multe popoare au incarcat luna plina de semnificatie, de la egipteni pana la chinezi, de la babylonieni pana la europeni si amerindieni. Pentru aceste popoare, luna era deseori obiectul veneratiei, iar aceasta semnificatie speciala a ajutat ca si azi luna sa aiba un rol important in traditia noastra. Astrul noptii se regaseste in superstitii, in povesti si poezii populare, s-au format mituri urbane in jurul ei.

Luna n-a pierdut foarte mult din semnificatie si importanta nici in epoca moderna. Aproape fiecare dintre noi stie macar un mit legat de acest subiect. Iar la fel de multi inca sunt convinsi ca fazele lunii afecteaza sanatatea, comportamentul sau dispozitia.

Nici marketingul n-a lasat acest subiect neexploatat, oferindu-ne, la o cautare simpla pe orice motor de cautare online, nenumarate produse ce subliniaza efectele benefice ale fazelor lunare sau care ne protejeaza de efectele lor negative. Gasim carti, bijuterii, talismane si multe alte lucruri care pot atrage putin profit. In cateva tari se organizeaza petreceri de luna plina, un loc celebru pentru asta fiind Thailanda. Iar la o petrecere de acest gen ai intodeauna o scuza buna dimineata pentru orice ai fi facut seara: Luna.



In literatura moderna anglo-saxona exista teoria pseudo-stintiifica “The Transylvanian effect”, care ne spune ca fazele lunii ne infuenteaza in mod direct comportamentul. Unii cercetatori au incercat sa dovedeasca ca pe timp de luna plina cresc infractiunile, altii ca ne imbolnavim mai usor, suferim mai puternic de afectiuni sau ca ne face mai fertili.

Aici intervine si corelarea fazelor lunii cu ciclul menstrual, avand in vedere ca fazele lunii si ciclul menstrual se repeta la 28 de zile.

Chiar daca multe legende au fost desfiintate destul de usor, miturile au evoluat si au devenit din ce in ce mai credibile. De exemplu, mitul varcolacului atat de popualar in Evul Mediu a cam disparut, fiind mentionat ultima data intre 1764 si 1767 in Franta, unde Bestia din Gevaudan a omorat, conform diferitelor surse, intre 80 si 133 de oameni. Insa chiar daca la acea vreme oamenii credeau ca e vorba de varcolac, se pare ca pana la urma au fost doar lupi. Acest caz a fost preluat de cateva ori in diferite abordari cinematografice. Azi, varcolacul e o specie extincta, existand doar in filmele Hollywoodiene si in jocurile de calculator.

Dar au ramas multe alte mituri lunare.

Imi aduc aminte ca, acum cativa ani, intr-o noapte, nu puteam sa adorm nicicum. Eram nelinistit, nu-mi gaseam locul si nici rabdare sa citesc. Am inceput sa vorbesc la telefon in speranta ca ma voi linisti si, culmea, persoana de la celalalt capat al firului avea aceelasi probleme. Insa ea stia si cauza ei: era luna plina. Asa ca m-am simtit deodata mai bine si mi-am dat seama ca de fapt nu eu sunt stresat ca tocmai m-am mutat intr-un alt oras, ci luna plina ma da peste cap. Si cu aceasta noua informatie am adormit intr-o ora. Ca sa aflu a doua zi ca erau inca doua zile pana la luna plina.

Eu de atunci nu mai cred in luna plina. Probabil si din cauza ca nici macar la faimoasa petrecere de Full-Moon din Tailanda nu m-a cuprins o stare de extaz. Dar poate ca numai eu sunt imun.

Majoritatea medicilor naturisti, de exemplu, accepta teoria conform careia legatura gravitationala dintre Luna si Pamant ne influenteaza organismul, dar si psihicul. Aurica Borcea, un medic naturist din Brasov, e de parere ca energiile lunii se multiplica cand este luna plina si au un efect asupra corpului nostru asemanator cu cel avut asupra oceanelor. Din aceasta cauza, nu este recomandat sa programam interventii chirurgicale in aceasta perioada, pentru ca sangerarea e mai puternica. In ceea ce priveste comportamentul din aceasta perioada, oamenii sunt mai expusi la tulburari comportamentale, mai ales cei care sunt predispusi la asa ceva, pentru ca luna plina este un factor extern pe care nu il putem controla. Insa nu exista numai efecte negative, ne spune medicul naturist. Gratie intensitatii energetice, este recomandat sa ne apucam de lucruri noi in perioada asta, de exemplu sa ne pregatim pentru un examen.

Astrologul Mariana Cojocaru e si ea de parere ca luna ne poate influenta. Insa nu pe toti in egala masura. Exista persoane care reactioneaza la luna plina, altii la luna noua, spune ea, in functie de faza lunara in care ne-am nascut. De asemenea, continua astrologul, exista persoane „lunariene”, cele afectate de luna, si „solariene”, afectate doar de soare, care nu reactioneaza la luna. In viziunea Marianei Cojocaru, femeile sunt mai degraba guvernate de luna, insa barbatul rac este 100% afectat. La capitolul posibile efecte ale lunii, ea ne vorbeste de nervozitate, insomnii, amplificarea sentimentelor, iritabilitate, cresterea circulatiei periferice etc.

Anda Pacurar, psiholog, a fost insa mai rezervata in ceea ce priveste efectele lunii pline. Ea ne-a spus ca a auzit de acest mit, a auzit ca ar exista efecte ale lunii asupra comportamentului uman, dar ca in experienta ei nu a avut de-a face cu asa ceva. Nu a avut inca pacienti care sa se planga de luna plina, ci mai degraba de conditiile meteo, insa, din moment ce tine mai degraba de un domeniu mistic, probabil ca oamenii care cred ca sunt influentati de acest fenomen se duc mai degraba la astrolog sau la parapsiholog decat la un psiholog.

Verificand aceste mituri, mai departe, am gasit doua materiale ample in publicatii prestigioase precum National Geogrephic si Livescience. Amandoua sintezele ii dau dreptate Andrei Pacurar, spunand ca aceste mituri sunt mai degraba legende decat realitati.

National Geographic citeaza tot un psiholog de la University of Washington care ne spune ca, “daca se intampla ceva neobisnuit cand e luna plina, oamenii tind sa dea cina pe luna”. Insa psihologul ne atrage atentia sa facem diferenta intre corelatie si cauzalitate. Adica, daca observam o legatura intre un fenomen si luna plina, asta nu inseamna neaparat ca luna rerezinta si cauza acestuia. De vina sunt jurnalistii, spune el, pentru ca acestia cauta intodeauna stiri senzationale sau interesante si deseori ignora faptele si studiile pentru a mediatiza anecdotele politistilor sau infirmierelor.



Livescience analizeaza in amanunt miturile si ne face si un sumar al celor mai relevante studii din acest domeniu. Iar aceste studii ne arata ca nu exista o corelatie intre luna plina si presupusele sale efecte.

Luandu-le punctual, aflam urmatoarele:

- Nu exista sangerare mai abundenta si doctorii nu rateaza intr-o mai mare masura interventiile chirurgicale in aceasta perioada. Cel putin asa spune un studiu din octombrie 2009, publicat in Jurnalul de Anesteologie;

- Datele privind vizitele la psihiatru ne indica acelasi lucru. Nu exista diferenta statistica intre urgentele psihiatrice in timpul lunii pline;

- Animalele pot fi mai agresive, desi studiile nu sunt concludente. Mai multe studii din Marea Britanie au gasit o corelatie intre cresterea atacurilor cainilor si luna plina, insa un altul din Australia ne arata exact invers. Poate e totusi mai bine sa evitam cainii vagabonzi in noptile cu luna plina :)

- Jurnalul de Tulburari Comportamentale a publicat in 1999 un studiu in care cercetatorii spun ca nu exista nici o cercetare relevanta care sa ne arate efectele lunii pline asupra tulburarilor de somn.

In concluzie, putem spune ca luna plina este in continuare bine inradacinata in credinta urbana. De multe ori dam vine pe ea, chiar daca, de fapt, asa ne calmam doar pe noi insine. Iar miturile sunt atat de inradacinate, incat aproape ne asteptam sa se intample ceva neobisnuit cand e luna plina. Asa poate ca si medicii supertitiosi au mana mai putin stabila, iar oamenii creduli se culca cu o anxietate mai mare. Insa ce stim pana acum este ca luna plina a avut cele mai mari efecte asupra oamenilor cand inca nu exista iluminat publica, geamuri sau perdele. Noaptea luminoasa ii deranja pe unii, iar de aici putea sa se nasca cu usurinta credinta cu agitatia si insomniile. Probabil ca si pentru hoti a fost mai usor sa-si faca de cap cand aveau lumina mai puternica noaptea.

Insa lumea s-a schimbat. Putem sa stingem lumina, sa tragem draperiile si sa mergem la somn. Putem chiar sa dam vina pe luna plina daca asta ne calmeaza. Insa sa nu ne asteptam sa apara vreun varcolac, vrajitoare sau caine turbat la geam. Iar in cazul unei insomnii, intodeuna putem latra la luna pana cand ne rapesc oboseala si somnul salvator.